Magasinet Fornybar Norge i Dagens Næringliv

Vil gjøre Trøndelag til batterifylke

Elinor Batteries vil sette Trøndelag på kartet i et globalt marked i sterk vekst. Ifølge daglig leder og en av gründerne, Arne Fredrik Lånke, har Midt-Norge alt som skal til for å skape en lønnsom, bærekraftig og sirkulær batteriklynge.

Alle snakker om det grønne skiftet, og målet er klart: Verden skal bli elektrisk og fornybar. Energilagring gjennom batterier er helt avgjørende for å få det til. I kampen mot klimaendringene står verden står overfor en enorm oppgave: Å legge om hele det globale energisystemet. 
    I dag brukes fossil energi som olje, gass og kull, både til transport, industriproduksjon, strømforsyning og oppvarming av husstander, for å nevne noe. Men så fort som mulig skal vi bevege oss bort fra fossile energikilder og over til grønne og fornybare alternativer. Det betyr at en massiv utbygging av fornybar energiproduksjon står for tur – og allerede bygges både solkraft og vindkraft ut over hele verden i et rasende tempo. Elinor Batteries har ambisjon om å bli en viktig aktør i dette bildet i årene som kommer. 
    – Alt ligger til rette for at vi skal klare dette. Hvis vi lykkes, vil vi sette Trøndelag på kartet i et nytt og globalt marked, med en industri som er både fremtidsrettet og bærekraftig, sier Lånke, som er daglig leder i Elinor Batteries. Med fagbakgrunn fra NTNUs Energi- og miljølinje, har han en erfaring fra flere av landets mest fremoverlente prosjekter innenfor fornybar energi, energieffektivisering, sirkulærøkonomi og bærekraftige industrielle verdikjeder. 
    – I studietiden innså jeg betydningen av energiplanlegging og konsepter  som energifleksibilitet og etterspørselsrespons, sier han. 
    – Dette er spesielt viktig i Norge, der kraftsystemet er sterkt avhengig av fornybare energikilder som påvirkes av vær- og klimaforhold. I min første jobb hos NVE jobbet jeg faktisk en del med å analysere energifleksibilitet, forteller han videre.

Energilagring viktig for det grønne skiftet
Nå som verdens etterspørsel etter fleksible energiløsninger vokser i rekordfart, blir energilagring et avgjørende element, mener Lånke. 
    – Derfor mener jeg også at batterier er den viktigste grønne forretningsmuligheten for Norge det kommende tiåret, slår Lånke fast. Inspirert av svenske Northvolt, bidro han i 2017 til å dra i gang prosjektet som ble til Freyr Batteries, som i dag arbeider med industriprosjekter i blant annet Mo i Rana og USA. Lånke selv ønsket å satse i Midt-Norge. Sammen med investeringsselskapet Valinor og et solid team er de nå godt i gang.     
    – Her i regionen har vi en perfekt miks av tilgang til kompetent arbeidskraft og rimelig fornybar energi. Elinor Batteries ble stiftet i 2022, og vi har konkrete planer om oppstart av produksjon av bærekraftige batterier i 2026, sier Lånke. Fabrikken er planlagt lokalisert til Eiktyr industripark Orkland, der tilgang til fornybar kraft er betydelig, og med nærhet til viktige komeptansesentre som NTNU og Sintef i Trondheim. Fabrikken skal bygges i moduler for å redusere økonomisk og teknisk risiko. 
    – På sikt har vi mål om 40 GWt, sier Lånke.
    – Dette er et tydelig svar på regjeringens batteristrategi og veikartet for grønt industriløft samt EUs mål om at Europa skal bli selvforsynt med batterier. Europa vil være hovedmarked for batteriene fra Elinor. Vi har også tro på Norge som hjemmemarked for batterier til energilagring, selv om det vil være en begrenset del av vår omsetning.

Teknologidirektør Fengliu Lou og produktdirektør Holger Gritzka i aksjon i SINTEFs batterilab.

Elinors lanseringsfilm vises på Trøndelagsmøtet med Arne Fredrik Lånke på skjermen. Foto: Elinor Batteries.

Stasjonær lagring
Elinor Batteries har som mål å fokusere på stasjonær energilagring, noe som skiller seg fra mange andre europeiske batteriinitiativer som satser på elektriske kjøretøy. Det dreier seg om store, effektive, mobile og stasjonære batteripakker som fungerer på nasjonalt og regionalt nivå, og bidrar til å balansere kraftproduksjon og energiforsyning. Men også mindre batterisystemer som muliggjør energilagring lokalt – både for enkeltindivider, bedrifter og lokasjoner, er aktuelle.
    – Rollen til batterier i årene som kommer handler om å muliggjøre en ny æra av ren energi som vil forme hvordan vi lever, jobber og samhandler med verden rundt oss, sier Lånke. 
    – For å gjøre teknologien så bærekraftig som mulig, har vi valgt å lande på LFP-kjemi, fri for kobolt og nikkel, og vi tror at dette vil bli den dominerende teknologien for energilagringssektoren det nærmeste tiåret. Her skal Elinor, Trøndelag og Norge skaffe seg en plass i førersetet i en utvikling som kommer til å bli rivende, sier han entusiastisk. 
    – Vi har hatt betydelig fremgang, og avtaler med grunneiere, utredninger, planarbeid, partnerskap og politisk støtte er kommet svært godt i gang.  Å ha Valinor i ryggen er svært viktig både med tanke på kapital, troverdighet og erfaring. Fornybar energi, konkurransedyktige energipriser, en rik industrihistorie og tilgang til høyt kvalifisert arbeidskraft, ikke minst drevet av NTNU og SINTEF, gjør Trøndelag      til et ideelt sted for selskapets virksomhet, sier Lånke. 
    – Og ikke minst har vi fått støtte lokalt i Orkland, noe som er svært viktig, sier han.

Fakta

Energilagring spiller en kritisk rolle i det grønne skiftet av flere grunner:

  • Fornybare energikilder som sol og vind er variable og uforutsigbare. Energilagring kan bidra til å glatte ut svingninger i energiproduksjonen og sikre at strøm er tilgjengelig når det trengs.
  • Energilagringssystemer kan bidra til å balansere energinettet ved å ta opp overskuddsenergi når etterspørselen er lav og frigjøre den når etterspørselen øker.
  • Husholdninger kan bruke energilagring til å lagre eksempelvis solenergi, for så å bruke energien når strømprisene er høye.
  • Avhengigheten av fossile brensler reduseres: Ved å lagre energi fra fornybare kilder kan energilagring redusere behovet for fossile brensler for å møte energibehovet, noe som reduserer klimagassutslippene.
  • Energilagring kan også forbedre energieffektiviteten ved å redusere energitapet i overførings- og distribusjonssystemer og støtte energisparingstiltak.
  • Industri med behov for høy effekt i mindre perioder (ved oppstart av maskiner, for eksempel) kan utvikles med mindre behov for dyre og arealkrevende kraftnett 

Kilder: 

  • IEA https://www.iea.org/energy-system/electricity/grid-scale-storage 
  • IRENA https://www.irena.org/News/pressreleases/2023/Mar/Record-9-point-6-Percentage-Growth-in-Renewables-Achieved-Despite-Energy-Crisis 
  • Our World in Data https://ourworldindata.org/energy-mix#:~:text=Globally%20we%20get%20the%20largest,than%2080%25%20of%20energy%20consumption. 
  • NVE https://www.nve.no/energi/energisystem/energibruk/energilagring-og-hydrogen/

Adm.dir. Arne Fredrik Lånke på avtalesignering med NTNU.

LES MER

Redaksjonelle artikler fra magasinet

Havvind – en gigantisk mulighet

Havvind – en gigantisk mulighet

Flytende havvind er en gigantisk mulighet vi ikke kan la gå fra oss, mener administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga. – Men vi har hastverk, slår hun fast.Bakgrunnen kjenner vi alle: Vi må gå fra fossil til fornybar energi for å redde klimaet. Det...

Solenergi – et viktig bidrag i kraftmiksen

Solenergi – et viktig bidrag i kraftmiksen

Det internasjonale energibyrået (IEA) omtaler solenergi som kongen av fremtidens energimarkeder. Fra å være svært konservative i sine anslag om solenergi, mener IEA nå at solenergi vil utgjøre 80 prosent av veksten i energiproduksjon fram mot 2030.Tall fra IEA viser...

Hekta på strøm

Hekta på strøm

Den startet med et smell, olje- og energiminister Terje Aaslands interesse for energi og elektrisitet. Når han i dag leder Olje- og energidepartementet, er fagkunnskapen på plass.Akkurat når den reisen begynte, er jeg ikke helt sikker på, men jeg husker en gang jeg...

Populær vindkraft

Populær vindkraft

På Stokkfjellet i Selbu har fornybarselskapet Aneo bygd og drifter en vindpark på 21 turbiner – med hele bygda i ryggen. – Det handler om krafttradisjoner, kommunale inntekter og evne til å stå sammen om politiske vedtak, sier ordfører Ole Morten Balstad (Ap).Det...

Den viktige energieffektiviseringen 

Den viktige energieffektiviseringen 

Energikommisjonen ble nedsatt av regjeringen i februar 2022.Mandatet var å foreslå ulike tiltak for å sikre at Norge også i fremtiden har et netto kraftoverskudd i et normalår.  Kommisjonsmedlem Bård Folke Fredriksen mener energi-effektivisering er blant de viktigste...

Gjør vannkraften mer fleksibel

Gjør vannkraften mer fleksibel

I sluttrapporten til Energikommisjonen nevnes effektoppgraderinger av eksisterende vannkraftverk som et av virkemidlene frem mot det grønne skiftet. Men hva innebærer det egentlig? Administrerende direktør i Lyse Kraft, Bjørn Honningsvåg, svarer.Det grønne skiftet vil...

Hva skulle vi gjort uten havet?

Hva skulle vi gjort uten havet?

I årene som kommer vil etterspørselen etter kraft øke som følge av elektrifisering for å kutte utslipp samt etablering av grønn, kraftintensiv industri. For å møte disse behovene, kommer vi ikke utenom store investeringer i ny produksjonskapasitet. Havvind vil være et...

Vil utnytte vinden bedre

Vil utnytte vinden bedre

På Lysaker utenfor Oslo foregår det banebrytende arbeid for å effektivisere produksjonen av havbasert vindkraft. Wind Catching Systems ble grunnlagt i 2017. Målet er et bedre og mer effektivt design på vindturbiner til havs.Med en vegg av turbiner som flyter i vannet...

Ber om en krisepakke for kraftnettet

Ber om en krisepakke for kraftnettet

Vi står midt i en radikal ombygging av energisystemet, sier Statnett, som opplever stor pågang. Fornybar Norge etterspør nå en krisepakke for kraftnettet fra regjeringen, for å sikre nok strøm til elektrifisering og verdiskaping.For Statnett innebærer det...

Aneo-sjefen: Etterlyser enærligere debatt

Aneo-sjefen: Etterlyser enærligere debatt

Sjefen for et av Norges ledende fornybar-selskaper, Olav Sem Austmo, er bekymret for rammebetingelser som setter en effektiv stopper for utbygging av landbasert vindkraft. – Vi trenger en åpen og ærlig debatt om dilemmaene og løsningene på fremtidens behov for...

artikkelannonse

Artikkelannonser fra magasinet

Hvis grønn omstilling virkelig var viktig…

Hvis grønn omstilling virkelig var viktig…

Det er bred politisk enighet om at overgang til null-utslippssamfunnet er nødvendig, og Norge har forpliktet seg til store utslippskutt frem mot 2050. Dette krever betydelig utbygging av både nett og fornybar energi. Man skulle derfor tro at aktiviteten var høy, men...

Lofotkraft løfter Lofoten ut av postkortet

Lofotkraft løfter Lofoten ut av postkortet

Det er ingen spøk å stå for kraftleveranser i det som skal bli verdens reneste øyrike. For «De grønne øyene» har for lengst blitt mer enn et slagord.Men Lofotkraft kan. Konsernet som eies av de seks kommunene i Lofoten, har satt seg fore å fremme bærekraftig utvikling...

Nordland fagskolei grønn omstilling

Nordland fagskolei grønn omstilling

Nordland Fagskole tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning innen tekniske fag, helse sosial og oppvekst, reiseliv og maritime fag. – Her hos oss blir undervisningen i alle fag preget av at vi er i gang med det grønne skiftet, sier rektor Roald Ovid Isaksen.– Samfunnet er i...

Skaland Graphite: En nøkkelspiller i Det grønne skiftet

Skaland Graphite: En nøkkelspiller i Det grønne skiftet

På Senja ligger en av Europas største produsenter av grafitt som er et helt nødvendig og svært etterspurt mineral for å lage elbilbatterier. I en Tesla modell S finner vi 71 kilo grafitt. I en Volvswagen e-Golf finner vi 26 kilo. Da sier det seg selv at behovet for...

Tid for stor vannkraft

Tid for stor vannkraft

Hvem eier vannkraften? I kjølvannet av EFTA-domstolens avgjørelse i hjemfallssaken i 2007 besluttet Stortinget å nasjonalisere vannkraftsektoren. Stor vannkraft kan i dag bare eies og utnyttes av offentlig eide aktører. Den rettslige, og politiske begrunnelsen for...